Bewaren insuline
Insuline bewaren.
Hoe kunt u insuline het beste bewaren voor een veilig gebruik?
VERVALDATUM
Net als elk ander medicijn (en voedingsmiddelen) heeft insuline een beperkte houdbaarheid. De vervaldatum van die houdbaarheid staat op de verpakking én op elke pen, patroon of penfill. U kunt insuline veilig gebruiken wanneer u met een patroon of pen begint vóór de vervaldatum, mits u de insuline volgens onderstaande regels hebt bewaard. Als de vervaldatum voorbij is gooit u de insuline (-pen) weg.
IS MIJN INSULINE NOG GOED?
Sommige insulines zijn van nature helder, andere zijn melkachtig troebel doordat het mengsels zijn van twee soorten, of doordat ze gemengd zijn met een middel dat de werkingsduur verlengt. Als uw insuline er anders uitziet dan normaal (bruin verkleurd, of met vlokjes, korreltjes of deeltjes erin) is die mogelijk te warm of te koud geweest, of te oud. U gooit die insuline weg.
WEGGOOIEN?
Medicijnen die u niet meer gebruikt (dus ook gevulde insulinepatronen en -pennen) levert u in bij uw apotheek. Het is niet de bedoeling dat u deze in de vuilnisbak of rode batterij-container doet.
Lege insuline-patronen en –pennen kunt u wél weggooien met het huisvuil, ze zijn gemaakt van afbreekbaar materiaal dat het milieu niet belast. Gebruikte naalden kunt u thuis bewaren in een speciale naaldcontainer. Die krijgt u en levert u in bij uw apotheek of bij de leverancier van uw hulpmiddelen.
TEMPERATUUR
Insuline kan absoluut niet tegen te hoge of te lage temperatuur. Het verliest dan snel zijn werkzaamheid. Een te hoge temperatuur (meer dan 25°C) ontstaat al gauw als insuline wordt blootgesteld aan volle zon of aan een tropisch warme omgeving. Ook bevriezen en temperaturen onder 2° C moet u vermijden.
BEWAREN
Onaangebroken patronen en pennen bewaart u:
- bij een vliegreis in uw handbagage, en niet in een koffer of tas die het bagageruim ingaat, omdat het daarin kan vriezen en die bagage soms veel later aankomt dan u zelf
- in de buitenverpakking ter bescherming tegen licht en temperatuurwisseling
- in de koelkast tussen 4° en 8°C, op enige afstand van een vriesvak en van nog bevroren producten; bijvoorbeeld in de deur of groentelade (dus niet in een eventuele 0° -lade)
- nooit in een geparkeerde auto (zelfs niet in het handschoenenvakje) waar zon en koude er vat op kunnen krijgen
- als u in een warme omgeving geen koelkast heeft: in een thermoskan, gewikkeld in een koude vochtige handdoek of desnoods tussen lagen kleding
- als u in een erg koude omgeving bent: tussen kleren of tussen verwarmend materiaal dat u bijvoorbeeld bij een buitensportzaak kunt krijgen
Aangebroken patronen en pennen die u in gebruik hebt bewaart u:
- hooguit 4 weken
- een patroon of pen bevat 300 eenheden insuline; er is dus alleen een probleem als u van een bepaalde insuline minder dan 10 eenheden per dag spuit; dan kan het handig zijn de datum waarop u met de pen of patroon begint (of waarop u hem weg moet gooien) op te schrijven
- bij kamertemperatuur (15 tot 25°C), vanwege de houdbaarheid en omdat het spuiten van koude insuline pijnlijk kan zijn
- in een erg warme omgeving tussen kleren of desnoods in speciale insulinekoeltasjes
- in een erg koude omgeving (wintersport, hooggebergte e.d.) in een zakje vlak op uw lijf
- op reis/onderweg in uw binnenzak, tasje of handbagage, met uw zelfcontrole-materiaal
- NB insuline-koeltasjes zijn duur en meestal niet nodig; vermijdt in ieder geval de koelelementen!
OP REIS
In verre landen gelden de waarschuwingen m.b.t. de temperatuur vaak veel meer dan thuis. Probeer bovendien uw reserve-insuline (en zelfcontrole-materiaal) over de handbagage (en zo nodig het lijf) van uzelf en een reisgenoot te verdelen. Het is gewoon veiliger voor het geval er onderweg een tas kwijt raakt.
Bewaren warm weer?
VoorlichtingsInformatie van de Diabetes Vereniging Nederland, DVN (www.dvn.nl)
Lekker op zonvakantie? Of zomervakantie in eigen land? Lees meer over wat warmte met je bloedglucosewaarden en medicatie doet. En een aantal tips om goed het zomerse weer door te komen!
Warmte vermindert de insulinebehoefte en zorgt ervoor dat insuline sneller wordt opgenomen. Meet daarom een keer extra voordat je de warmte in gaat en tijdens een dag in de zon.
Help mee
Wil je iets doen voor de Diabetesvereniging Nederland? Zie ook website www.dvn.nl
Bekijk de mogelijkheden of meld je aan als lid.
Overleg met je behandelaar over het aanpassen van je dosering voor een dag in de zon. Ga niet meteen na het spuiten in de zon liggen. Door de warmte wordt de insuline extra snel opgenomen en zo riskeer je een hypo. Wacht liever even en eet eerst iets.
Ook bij het gebruik van sulfonyl-ureumderivaten (SU's) is er een verhoogd risico op een hypo bij warmte.
Warmte beïnvloedt werking insuline
Extreme warmte gedurende langere tijd kan de werkzaamheid van insuline beïnvloeden.
- Bewaar insuline en glucagon koud. Tussen 2 en 8 graden. Vermijd temperatuurwisselingen.
- Houd je aangebroken insulinepatroon of -flacon uit de zon.
- Neem je insuline en glucagon bij warm weer mee in een koelbox
Niet te dicht bij de koelelementen. Of gebruik een frio-tasje. Bevriest je insuline in je koelbox of frio-tasje? Gebruik het niet meer. - Leg geen insuline in de kofferbak van de auto. Laat je medicatie zeker niet in je auto liggen. Binnen een uur in de volle zon kan het in de auto al 60 graden worden.
Tips bij warm weer
1. Drink voldoende water
Drink 1.5 - 2 liter water. Door uitdroging kan je insuline minder goed werken.
2. Let op met zon
Pas op met veel zon. Verbranding kan je diabetes ontregelen.
3. Meet je bloedglucosewaarden vaker
Warm weer heeft vaak ongemerkt invloed op je bloedglucosewaarden. Meet daarom extra als je een bloedglucosemeter gebruikt, zodat je hierop kunt reageren.
4. Houd je medicatie uit de zon of koel
Insuline, glucagon en teststrips mogen niet worden bewaard in de warme zon. Ook je tabletten kun je beter niet in de volle zon leggen. Extreme hitte vermindert de werkzaamheid van insuline. Bewaar daarom je medicatie in een koelbox of een koeltasjes.
5. Bescherm je voeten
Loop zo min mogelijk op blote voeten. Zo voorkom je wondjes.
6. Wees matig met alcohol
Een wijntje of een biertje op het terras in de zon klinkt verleidelijk. Bij meer dan 1-2 glazen alcohol in combinatie met het gebruik van een SU-preparaat of insuline, vergroot je de kans op te lage bloedglucosewaarden in de nacht. Neem bij meerdere glazen alcohol voor het slapengaan een boterham en water. Zo kun je een hypo en uitdroging voorkomen.
7. Let op je eten
Bij warm weer eet je vaak anders. Bijvoorbeeld een ijsje of andere zomerse tussendoortjes. Check deze handige fruitlijst en ijslijst van het Diabetes Fonds voor de koolhydraten en calorieën. Wil je op een zomerse dag lekker lang tafelen of op een later tijdstip eten? Dat kan! Je tablet innemen of insuline spuiten kan zonder nadelige gevolgen wel een keer een uur of twee later.
8. Bewegen kost meer energie
Wees je er bewust van dat met warm weer beweging (zwemmen, wandelen, etc.) je meer energie kost. Dit kan soms leiden tot lage bloedsuikers.
9. Neem een extra infusieset, pleister of sensor mee
Pleisters van infusiesets, draadloze pompen en sensoren kunnen door water, zweet en zonnebrandcrèmes soms loslaten. Neem daarom - vooral als je langer van huis bent - extra pleisters, infusiesets of sensoren mee.
De pleister heeft twee uur of langer nodig om goed te hechten, dus breng niet vlak voordat je gaat zwemmen een nieuwe aan. Heb je vaak plakproblemen bij warm weer? Kijk voor tips op www.dvn.nl
10. Zwemmen? Koppel je pomp zo nodig af
Heb je een insulinepomp? Informeer bij de fabrikant of je met je pomp kunt zwemmen en duiken. Kan dit? Check ook hoe lang je onder water en hoe diep je kunt. Is je insulinepomp niet waterdicht?
Koppel hem af voordat je gaat zwemmen. Spuit vervangend kortwerkende insuline, als je de pomp langer dan een uur afkoppelt. Vergeet niet om de pomp daarna weer aan te koppelen!
Let op: er is een verschil tussen ‘waterdicht’ en ‘waterbestendig of spatwaterdicht’. Waterbestendig of spatwaterdicht betekent dat het niet erg is als je pomp een beetje nat wordt, maar hij kan niet helemaal onder water.
www.frio-koeltas-insuline & www.friokuehltasche.de
We bieden verschilende koeltassen aan: frio koeltas jumbo, frio koeltas dubbel, frio koeltas grote, frio koeltas expeditie etc. Voor meer informatie over een frio koeltas, zie de bestelpagina op deze website.